Niemstowska babka na podium !

Mieszkańcy Niemstowa mogą być dumni z wielu rzeczy. W tym wyścigu jednak na prowadzenie wysuwa się jeden, najważniejszy kapitał jaki mamy – kapitał ludzki. Mamy tu ludzi, którym “się chce”, którzy mają pasję i chętnie dzielą się nią z innymi, reprezentując i tym samym rozsławiając naszą miejscowość w rozmaitych konkursach. 

Tym razem ogromne gratulacje kolejny raz możemy złożyć Justynie Nodze, znanej już z nieziemskich wypieków. Wraz z dwoma innymi zespołami egzequo zajęła pierwsze miejsce w Gminnym Konkursie na Babkę Wielkanocną. Zazwyczaj o tej porze spotykaliśmy się na Tradycjach Wielkanocnych, ten konkurs był tego namiastką, małą rekompensatą.  

received_192593975669989

Poniżej dzięki uprzejmości autorki sławny przepis oraz zdjęcia. Gratulacje !

FB_IMG_1616433200241

BABKA LIMONKOWA Z PISTACJAMI
Składniki:
– 4 jajka
– 170g drobnego cukru
– szczypta soli
– 70g posiekanych pistacji
– 150g oleju
– sok i skórka otarta z 2 limonek
– 275g mąki tortowej
– 25g mąki ziemniaczanej
– 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
– 150g białej czekolady
– 1 łyżka oleju
– 40g posiekanych pistacji
Jajka ubić z cukrem. Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito i wymieszać z pistacjami. Limonki sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Do ubitych jajek wlewamy olej, sok i dodajemy skórki z limonki. Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy.
Formę wysmarować masłem i porószyć mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Piec ok.35-40min. z funkcją góra-dół do „suchego patyczka”.
Czekoladę 🍫 połamać i przełożyć do miseczki. Następnie rozpuszczamy interwałowo w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej aby polewa błyszczała.
Wystudzoną babkę polewamy czekoladą i posypujemy pistacjami.

Author: Gabriela

Share This Post On